duminică, 25 noiembrie 2012

(05) Istoria unor firme marinaresti. Firme si placi gen New England.



*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  aveti acces la TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

ISTORIC: PARTEA INTAIA:    Despre firmele englezesti.
ISTORIC: PARTEA A DOUA:  Despre firmele americane rustice gen Lake House.
ISTORIC: PARTEA A TREIA:  Despre firmele marinaresti gen New England.

Un tip de firme americane avand un aspect si o istorie cu totul aparte il constituie frumoasele semne numite "New England", dupa zona geografica in care ele abunda si exceleaza. Pe piata firmelor clasice (evident, neluminoase) genul New England este echivalentul Rolls Royce-ului printre masini.
Sculptate intotdeauna manual in lemn de cedru de cea mai buna calitate, pictate si aurite cu foita de aur de cel putin 23 de carate, aceste firme isi extrag seva si inspiratia din traditia semnelor care purtau numele corabiilor de odinioara. Ele sunt si astazi nelipsite din recuzita yahturilor de lux de pretutindeni.

Mai mult decat forma alungita, potrivita cu scopul sculptarii unui nume mai scurt sau mai lung, semnele (firmele) New England (sau Cape Cod) se ilustreaza prin motivele marinaresti sculptate si aurite cu aur de cea mai buna calitate: parame, noduri, esarfe, steaguri, delfini, pesti spada, caluti si stele de mare, carapace de oyster, cochilii de Nautilus etc.

Istoria zice ca, in trecut, norocosii capitani de corabii care ajungeau la varsta pensionarii primeau din partea armatorilor o replica a placii cu numele corabiei pe care au comandat-o in ultima lor cursa. Acea placa urma sa fie atarnata pe fatada casei batranului lup de mare, precum o medalie care confirma curajul si priceperea marinareasca a proprietarului ei.  Cu acel prilej casa capata numele velierului respectiv pe care-l va cinsti si duce cu sine atata timp cat va ramane in picioare.  Cu timpul, gelosi pe frumusetea si gloria acelor case, meseriasii si negustorii locului au inceput sa copieze acele insemne si sa le foloseasca drept firme iar asta explica de ce New England (o vasta regiune prospera si mandra care cuprinde statele americane Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, New Hampshire, Vermont si Main) a devenit patria acelui stil de firme.

Iata in continuare cateva exemple de firme si semne New England. Bineinteles ca ROSCA'S SRL este singura firma romaneasca care are expertiza si capacitatea sa execute in Romania, la comanda, astfel de firme si semne pentru uzul unor companii sau decorarea unor yahturi.


Sper sa recunoasteti evolutia designului firmelor New England de la stravechea placa cu numele navei la firmele elegante din zilele noastra, precum si puternica influenta englezeasca din forma, cromatica si tinuta lucrariilor de acest fel. Numitorul comun ramane totusi vizibil: o usoara neregularitate datorata procedurilor manuale obligatorii, scriitura sobra si neaparat daltuita in profil V, scrisul si ornamentele aurite cu foita autentica de aur, culorle mate de negru, alb, rosul englezesc si mai rar gri. Albastrul si verdele sunt "contributii originale" reflectand gusturile americanilor. Firmele New England sunt intotdeauna mate, nicidecum lacuite sau emailate. Combinatia de mat si auriu confera o eleganta si noblete pe care nimic altceva nu o poate inlocui. Pe suprafata mata a acestor firme aurul reflecta lumina intr-un mod aparte si asta face ca el sa fie de fapt citibil pana si pe intuneric, la lumina stelelor. Un asemenea semn (firma) rezista timp de generatii si cere un efort minim de intretinere. Desi, evident, firmele sculptate, pictate si aurite sunt initial mai scumpe decat jalnicele si pauperele semne realizate prin autocolantare, poliplan sau firmele luminoase, ele se dovedesc a fi in realitate mult mai profitabile cand luam in consideratie eficienta lor superioara si serviciul lor neintrerupt si nepretentios timp de mai multe generatii. Pentru un efect spectacular, pe timpul noptii se recomanda iluminarea acestor firme cu lumina calda a 1-2 spoturi economice de 10-20W. Spre exemplificare, iata cum se prezinta firma mea (tot de tip New England) pe timpul zilei si al noptii. Ea are doua fete, fiecare dintre ele fiind luminata noptea, in mod discret, cu ajutorul unui spot light de numai 15 W. 


INAPOI SPRE PAGINA DE PORNIRE
INAPOI SPRE MARTURIILE CLIENTILOR
SPRE WEB SITE-ul ROSCA'S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu