marți, 14 mai 2013

16. O firma ...fara firma e o firma fara clienti.

Formularea acesta nu-mi apartine. Ea este traducerea foarte aproximativa a unei zicale englezesti care exprima succint si convingator situatia acelor afaceri care, dintr-un motiv sau altul, se lipsesc de un semn, adica de o firma proprie. In engleza treaba suna asa: "A business without a sign is a sign of no business".

Prin Aprilie trecut imi ajunse la ureche ca, in Craiova, s-a deschis un pub nou cu nume de land mark londonez celebru: "Big Ben". Vestea fusese transmisa si pe unul dintre posturile locale de radio, asa ca am decis sa vad cum se prezinta treaba in realitate. Spre marea mea mirare,  locul nu era marcat de nici o firma asa ca am trecut pe langa el de cateva ori, cu masina, fara sa banuiesc in care cladire se afla. In cele din urma am gasit conacul acela burghez transformat in pub. Nu arata rau la interior, dar la ora acea de dupa amizaza tarzie era nepopulat. Marturisesc ca am ramas descumpanit sa descopar un local nou, situat oarecum periferic, pe o strada laterala, care isi facea publicitate agresiva prin radio dar nu avea deloc firma... Mi-am lasat cartea de vizita pentru cazul ca patronii localului erau inca in cautarea unei solutii demne de numele localului si ambitiile lor.

Cum nu m-a cautat nimeni, cateva zile mai tarziu l-am sunat eu pe unul dintre asociati, dl T., si omul m-a ascultat politicos pentru ca in final sa-mi zica ca au primit deja o oferta irezistibila, o cunostinta urmand sa le fac o firma in mod gratuit! Ei bine, o luna mai tarziu trec iarasi prin zona si gasesc pubul nostru cu aceeasi masina de epoca parcata discret in fata intrarii, cu o cutie postala englezeasca, de la mama ei, fixata intre timp ca o decoratie pe stalpul portii, dar tot fara firma! Se pare ca oltenii astia nu stiu vorba englezeasca care concluzioneaza ca "you get what you paid for".  Adica, mai pe olteneste, intotdeauna vei fi servit asa cum platesti (cum e buna ziua asa e si raspunsul)! Nu platesti, nu poti pretinde nici ceva bun si nici ceva facut la timp. Cand peste trei luni ma voi reintoarce din SUA voi verifica daca Big Ben-ului craiovean i-a crescut intre timp o firma la intrare si cam cum va arata ea. Si va voi tine la curent pentru ca presimt ca se coace de o lectie in cazul acesta. Pana atunci ma cam tem pentru ei caci, nu-i asa? a business without a sign is a sign of no [much] business.

[Sapte luni mai tarziu va pot confirma ca localul nu are inca o firma si ca pare incremenint intr-un proiect de terasa de vara care nu s-a mai terminat nici el, desi vara a trecut demult. In plus, din peisaj au disparut atat cutia postala englezeasca cat si masina de epoca si, cum n-am vazut ferestrele luminate sau ceva animatie in zona, imi vine sa cred ca nici clientii n-au prea facut carare intr-acolo. P&P. Pacat si previzibil.]
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                       
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu