joi, 30 noiembrie 2023

La inceput au fost balenele...!

 

RASPUNSUL mai cuprinzator la intrebarea din CONCURSUL ABIA INCHEIAT pe Facebook.com.FirmeRoscas 

Fotografiile de mai jos au fost culese de pe internet pentru a ilustra istoricul firmelor Cape Cod.
The photos below are taken from the Internet for the only purpose of illustrating an historical evolution of the Cape Code style signs and their connection with a certain naval history.

Din cele mai vechi timpuri superstitiosii corabieri isi decorau navele cu figuri religioase sau simboluri pagane chemate a le proteja vietile  impotriva pericolelor care-i pandeau pe mari si oceane. Acei sfinti, eroi sau idoli erau expresiv sculptati, generos ornati si finisati in aur si culori vii, asa cum vedeti si in ilustratiile din fig. 1-6

Fig. 1

Fig. 2

Fig. 3

Fig. 4

Fig. 5

Fig. 6

Numele corabiilor aveau si ele importanta si prestanta lor vizuala, asa cum se vede din fig. 7-9.

Fig. 7

Fig. 8

Fig. 9

Balenierele nu faceau nici ele exceptie caci si ele posedau arsenalul imagistic mentionat mai sus.
Regiunea de coasta Cape Cod, din New England, datoreaza o mare parte a prosperitatii sale de-a lungul secolelor 18 si 19 vanatorilor de balene, regiunea devenind in acele timpuri hub-ul acestor activitati lucrative de pe coasta de est, asa cum San Francisco dobandise o faima similara pe coasta de vest a Americii.
La un moment dat, proprietarii balenierelor din Cape Cod au deprins un obicei special si anume acela de a inmana  bravilor lor capitani, destul de norocosi si destoinici sa supravietuiasca pana la pensie, drept amintire si in semn de pretuire, o particica simbolica din ultima nava aflata sub comanda lor. Capitanii se retrageau pe uscat ducand cu ei placa ce purta numele ultimei corabiei aflate sub comanda lor. Placile erau fixate cu mandrie pe fatadele caselor si ramaneau acolo si dupa moartea batranilor lupi de mare, casele lor luand cu timpul numele corabiilor respective
 si devenind repere de orientare pentru localnici sau calatori.

Podoabele aceastea edilitare au lasat o impresie atat de puternica in jur incat vecinii au inceput si ei a le copia si a-si decora casele in aceasi maniera. Mai departe nu a fost decat un pas pana cand si negustorii si hotelierii au imprumutat acelasi look pentru a-si face reclama stradala si la fel au procedat frizeriile, bancile, posta, pompierii, scolile si bisericile, bineinteles, fiecare breasla introducand simbolurile proprii in reteta placilor respective. Au pastrat insa aerul festiv vibrand de vitalitate si prosperitate, culorile contrastante si stralucitoare, optimismul simbolisticii marinaresti. Iata in continuare cum au evoluat aceste semne de la numele corabiilor si vapoarelor pana la placile rezidentiale, numite house signs. (v fig. 10-21)

Fig. 10

Fig. 11

Fig. 12

Fig. 13

Fig. 14
Fig. 15

Fig. 16

Fig. 17
Fig. 18
Fig.19

Fig.20

Fig. 21

Daca la inceput motivele navale si marine, precum  pestii, scoicile, calutii de mare, odgoanele si siluetele de barci sau corabii, pastrau evidenta legatura cu marea si Cape Cod, cu timpul aceste firme si placi s-au diversificat. Dar pana astazi, o placa cu format neobisnuit, retro sau colonial, cu scrisul daltuit si aurit, cu ornamente gravate sau in relief, aurite sau pictate sunt catalogate drept Cape Cod style signs.
Ca urmare a contactului meu indelungat cu America si oamenii ei, am prins drag de acest stil de a face reclama stradala si de a impodobi casele mai deosebite. Pentru cunoscatori lucrarile noastre sunt inconfundabil inrudite cu firmele si placile stradale originand din zona Cape Cod, iar asta este legatura dintre firmele si placile noastre stradale cu istoria vibrantei signalistici din acele locuri. 
Trebuie spus ca signalistica Cape Cod nu ar fi prins in Romania daca n-ar fi fost adapta gusturilor romanilor. Au ramas insa destule atribute specifice (formele coloniale, inscrisurile gravate, auriul, culorille contrastante si medalioanele decorative) care sa aminteasca de indepartata lor inrudire cu balenierele si istoria coastei de nord est a Statelor Unite.
Sa incheiem aceasta scurta incursiune in trecut reamintindu-va ca celebrele romane de aventuri cu pirati, balene si naufragiati, atat de populare in secolul al XIX-lea, apareau mai intai in foiletoane ilustrate publicate periodic de marile ziare de atunci. Un capitol cu numele "SF whailing crews lived to regret it, if they lived!" vindea ziarul...  


---------------------------------------------------------------------------

ROSCA'S SRL, unica manufactura romaneasca de firme traditionale                  http://www.roscas.ro/firme.html

                        ---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu