* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* Retineti ca aveti acces pe TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 3) Restaurari rame antice (specializat) * Retineti ca aveti acces pe TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 4) ROSCAS (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)
* 5) pe manseta din dreapta paginii puteti gasi linkuri spre postari mai vechi
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Un stupid cliseu pseudo-istoric obliga localurile si constructiile care se vor "neaos romanesti" sa recurga la cioplituri si obiecte rudimentar incropite din lemn, pietre si lut, de parca ar fi in traditia romaneasca sa folosim securea si barda, acolo unde altii folosesesc daltile si ciocanul. Iata o astfel de masa "rustica".
Aceeasi traditie "neaos romaneasca" face ca si firmele sa fie incropite oarecum in aceeasi nota. Iata mai jos o astfel de firma greu lizibila, executata de Gabriel Art, evident, la indicatiile designerului, precum si o alte doua firme rustica straine.
Firmele rustice ale Custom Wood Design (Irlanda), Carved Wood Signs (USA), respectivGabriel Art (Romania) folosesc practic aceasi tehnica de realizare, dar rezultatele difera. Firma romaneasca este marunta, fara contrast si neciteata, in timp ce firmele celorlalti, la fel de rustice si neaose ca si prima, puncteaza favorabil caci
a) suprafetele sunt mai mari
b) scrisul mare si realizat cu un font citet (nu cu litere arhaice)
c) spatiul din jurul literelor este "defrisat" pe o arie mare, ceea ce ajuta considerabil la citirea mesajului
d) spatiul texturat (sculptat) din jurul literelor a fost baituit diferit pentru a sublinia scrisul
e) Textul, mesajul este liniar si se poate citi dintr-o ochire, spre deosebire de firma romaneasca unde scrisul circular pune mari probleme de citire, probleme amplificate de scrisul "arhaic" si putin contrastant. Aveti aici un bun caz de ASA DA si ASA NU in materie de firme rustice.
La o privire mai atenta, scrisul asazis arhaic romanesc este o cosmetizare a alfabetului latin astfel incat textul sa mimeze scrisul chirilic, un suparator servilism si mimetism panslavic si panortodox la un popor altminteri mandru de obarsia lui latina. In zona turismului aceasta scriere are rezultatul confuzionarii calatorilor, mai cu seama al celor straini, dar si al multor romani care nici ei nu-l deslusesc cu usurinta.
Mai toate hanurile si restaurantele cu bucatarie autohtona se intrec in a intrebuinta mobilier barbar incropit din crengi, radacini, trunchiuri si pietroaie, de parca am fi o populatie de neanderthalieni. Prin contrast cu acest soi de "rustic romanesc" fluierele, furcile si fusele de tors, razboaiele de tesut, morile si bisericile din lemn ale inaintasilor par a nu ne apartine. In fapt doar saracia de mijloace si de imaginatie sunt responsabile pentru popularitatea tranzitorie a stilului de grota haiduceasca sau de stana.
Va propun sa considerati si o alternativa superioara a rusticului, un rustic civilizat, in maniera Roscas, un rustic vorbind despre comunitati ospitaliere, curate, harnice si pricepute. Pentru inceput o firma publicitara gospodareasca si doua indicatoare rustice naive.
Aceste placi indicatoare sunt sculptate liber, fara teama de a gresi proportiile sau caligrafia. Spontaneitatea executiei si maniera de colorare si finisare sunt aici atributele native.
Firmele si placile rustice rezidentiale ne sunt solicitate mai ales de clientii straini. Ceva asemanator ar da bine insa si pe langa casele, pensiunile si cabanele turistice sau rurale romanesti, nu credeti?
Iata in stanga un semn rustic deosebit, unul in care putem descifra stradania artizanului de a construi ceva frumos si durabil, nu doar de a incropi la repezeala ceva util. Conturul acestei placi este complex si precis frezat, scrisul este sculptat manual cu multa acuratete, fara prefacuta modestie sau naivitate. Cineva s-a straduit acolo sa picteze cat mai realist un trandafir. Lemnul precum si aspectul uzat al placii, completeaza profilul ei in acelasi timp rustic si elegant (Shabby elegance).
Urmatoaree doua placi demonstreaza o eleganta si maestrie nedisimulate. Prima placa din dreapta a fost cadoul de inima a unui client pentru o ruda apropiata stabilita in Italia.
A doua placa din dreapta reprezinta o mica firma
comandata pentru o crama particulara din Romania. Si de data asta contururile si precizia executiei tradeaza inalta maestrie precum si tendinta de a conferi produselor ROSCA'S frumusete, nu doar utilitate.
Vom incheia exemplificarea placilor si firmelor rustice cu cateva frumoase exemple de semne executate pentru niste clienti americani. In America genul acesta de semne rustice sunt foarte populare si ele sunt cunoscute drept Lake House Signs, care in traducere libera ar insemna firme pentru casele de vacanta de pe malul lacului.
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S
SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are
capacitatea de a ataca orice lucrare de constructie, restaurare sau
reproducere in domeniul ramelor si in cel al firmelor traditionale. www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------
:)
RăspundețiȘtergere:) :)
Ștergere:) :)
Ștergere