sâmbătă, 18 octombrie 2014

Inca o firma stradala Roscas in centrul vechi al Craiovei

"Old Time" este numele unui viitor pub-cafe din Centrul Vechi al Craiovei, zona aflata in plin santier de rebranduire, adica un fel de face lifting in chirurgia estetica. Pentru acest pub-cafe am facut firma stradala pe care o vedeti in imaginile de mai jos.


Ca in mult prea multe alte cazuri pe care le-am cunoscut (si care mi-au intarit convingerea ca romanii nu stiu chestiuni elementare de business, dar sunt destul de inconstienti si naivi incat sa actioneze de parca ar sti ce fac), firma este ultimul lucru la care ei se gandesc atunci cand vor sa-si deschida o afacere, ceea ce inseamna ca in mintea lor firma stradala este doar un nume si nimic mai mult. In opinia romanului, intreprinzator autodidact, mai importante sunt fitele si brizbrizurile interioare decat firma si de aceea, deloc intamplator, el ajunge sa caute o firma atunci cand banii lui sunt deja epuizati, motiv pentru care va shop-ui pentru cea mai ieftina si facila solutie signalistica posibila. 

Primele doua reguli in business ne invata ca 1) nu pornesti o afacere decat daca ai bani destui sa o pui pe picioare si, cel mai important, sa o mentii in functiune timp de cel putin un an de zile fara a te baza pe veniturile pe care aceasta poate sau nu poate sa le produca de la inceput si 2) nu te intovarasesti in afaceriu cu rudele si  prietenii. De incalcarea primei reguli e legata mortalitatea uriasa (peste 80%) a afacerilor in primul lor an de existenta. Incalcarea celei de-a doua reguli este responsabila pentru trenarea afacerilor, conflictele si despartirile care vor avea loc in urmatorii cativa ani din existenta noilor firme, tensiuni care nu de putine ori conduc la esec dar si la ruperea prieteniilor sau racirea relatiilor de familie pentru foarte multi ani.

Tinerii care au infiintat acest pub sunt frati si au pornit la drum pe cat de entuziasti, pe atat de subcapitalizati. Ei au nevoie de enorm de multa munca in regie proprie, de imaginatie, de fler si de noroc cu carul ca sa supravietuiasca in afacere. Dar ei inca nu o stiu si entuziasmul lor este induiosator. O stiu insa eu pentru ca, exact ca si ei, am incalcat aceleasi doua principii atunci cand, acum 23 de ani, am infiintat ROSCA'S SRL. Nici astazi businessul meu nu zboara la altitudinea si cu usurinta cu care s-ar fi cuvenit s-o faca din cauza sechelelor mostenite ca urmare a ignorarii celor doua reguli de mai sus. Supravietuirea afacerii mele a fost un miracol iar conditiile din Romania anului 1991 erau infinit mai blande cu greselile si ignoranta intreprinzatorilor decat sunt ele astazi. Pentru a nu confirma statisticile proprietarii Old Town au nevoie de multe miracole de aici inainte, intr-o lume in care vor trebui sa plateasca pentru toate, chiar daca nu si pentru firma lor stradala sau gandurile mele de bine.
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala si firme clasice din Romania, are capacitatea de a aborda orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu