duminică, 4 februarie 2018

Firme rustice americane. House Signs



Este o traditie englezeasca veche de sute de ani cea care facea ca in lipsa numelor de strazi si a numerelor de case, cladirile si reperele importante din vechile localitati ale Angliei sa fi fost semnalate si identificate prin SIGNS (firme, placi, totemuri). Firmele caselor (house signs) erau mai mici dar tot atat de elegante si pitoresti ca si cele comerciale, ele dand numele cladirii sau subliniind o particularitate a ei. Odata "botezata", cladirea continua sa poarte pentru totdeauna numele respectiv pentru a putea fi mereu gasita si recunoscuta pe viitor. Asa au aparut numele de case de genul "Casa cu trei fete", "Coliba Arcasului", "Valea Ursului", "Casa Doctorului" etc.
Prin 1732 geniul organizatoric englezesc inventeaza posta regala si cartografierea localitatilor. Nu doar drumurile capata atunci nume, dar si strazile sau ulitele localitatilor iar casele sunt de acum deosebite prin numarul care li se atribuie. Obiceiul afisarii unor "house signs" se pastreaza insa pana in zilele noastre in toata lumea anglosaxona (Anglia, Irlanda, SUA, Canada, Aystralia si Noua Zeelanda). Intre timp aceste mici firme au devenit mai cochete, mai spectaculoase si ele flirteaza cu nume ciudate din jocuri de cuvinte (engl. puns) atat de gustate in aceasta parte a lumii. Firmele domestice pretind in aceste conditii sa afiseze numele de alint al casei (Serenity, Robin's nest, Our Castle, Smith's Cottage, etc.) sau sa devina un fel de talisman. Adevarul este ca astfel de cladiri au proprietari mandri, grijulii si gospodari iar lucul acesta face ca, la vanzare, pretul locuintelor cu "house signs" sa fie cu pana la 15% mai mari exact pentru ca sunt mai frumoase si mai bine intrtetinute de proprietarii lor (UK).
In lumea prospera din Occident multe familii au si locuinte de vacanta, pe langa cele permanente unde locuiesc in restul anului. Aceste case de vacanta sunt de obicei ridicate in locuri pitoresti si arata ca niste cabane situate in preajma lacurilor sau raurilor. De aceea ele se numesc generic "lake house", adica casa de la lac. Si aceste case au firme, dar ele arata mai rustic decat cele la oras. Cateva astfel de lake house signs realizate de Rosca's le puteti vedea mai jos.






 




---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de firme traditionale din Romania.   
---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu