Aceasta frumoasa firma cu doua fete identice (tip consola) parea desprinsa parca dintr-un paradis tropical. Ambele fete reprezentau silueta unui tarm exotic si a catorva pescarusi, in relief, proiectati pe rotundul unui soare imens, placat cu alama, care se itea deasupra placilor de cupru in care gravasem si aurisem numele terasei cu aur de 24K. Terasa era construita din lemn vopsit in alb cu copertina si mobilierul alb. Deasupra trotuarului era suspendata aceasta creatie ROSCA'S. Fiind luminata de-o parte si de alta cu ajutorul a doua spoturi economice, noaptea soarele firmei stralucea exact asa precum vedeti in imaginea de mai sus, imagine fiind luata de altfel dupa lasarea intunericului. Pentru o mai buna citire am acoperit restul detaliilor neimportante din fotografie, detalii care concurau pentru atentia dvs. si v-ar fi distras atentia de la ce era important de vazut.
Pe cat de frumoasa era, pe atat de scurta a fost viata acestei firme, chiar daca ea a fost construita sa reziste cel putin O GENERATIE, deoarece proprietarii localului au incalcat grosolan cele mai elementare doua norme din ABC-ul intreprinzatorului si, in consecinta, au fost nevoiti sa inchida afacerea dupa scurt timp.
Cele doua norme au fost, sunt si vor ramane urmatoarele:
1) Nu fa niciodata o afacere impreuna cu rudele si prietenii tai si
2) Nu porni niciodata o afacere daca esti subcapitalizat si nu ai bani sa tii usa ei deschisa pana cand ea decoleaza cu adevarat.
Poate nu stiti, dar cele mai multe afaceri pornite in familie sau in parteneriat cu prietenii sfarsesc prost, cu suparari si despartiri dureroase. O alta statistica de viata arata ca 87% dintre noile afaceri falimenteaza in primii doi ani de existenta din cauza lipsei de capital, pe cand deschid usa clientilor proprietarii lor fiind deja inglodati in datorii si sperand sa se redreseze miraculos din vanzarile zilnice. In realitate foarte putine afaceri cunosc traiectorii stelare si daca nu ti-au ramas bani destui sa tii afacerea in viata pentru urmatoarele 6-12 luni, fara sa te bazezi pe vanzarile zilnice si fara sa fii nevoit sa te imprumuti, ai parte de o aterizare brutala la realitate si de multe datorii de platit.
Din nefericire nu sunt putine firmele stradale cu existenta efemera pe care le-am facut. Unele dintre cele mai frumoase firme au ramas doar in arhiva mea fotografica si imi pare rau, pengtru ca erau construite sa reziste o viata. Cand clientul imi cere sa-i fac rapid o firma "cat mai decenta si ieftina", ca deschide saptamana viitoare si nu i-au mai ramas bani pentru o firma asa cum ar trebui, e clar ca el se gaseste in flagrant de nesocotire a punctului doi din abecedarul tanarului intreprinzator si ca are nevoie de tot norocul din lume ca sa ramana in picioare pe parcursul urmatorii doi ani. Acum veti intelege de ce le urez clientilor mei sa le dureze afacerea cel putin atata timp cat le va dura si firma facuta de mine.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu